KUNDE
NHO Service og Handel, Bransjen Helse og Velferd
TYPE PROSESS
– Designtenkning i utviklingsarbeid
– Omdømme
– Digital samhandling
RESULTAT
Kvalitativ innsikt
Retning for videreutviklingsarbeid
Medlemsforankring
“Vi ønsket at noen skulle se oss utenifra og involvere medlemmene i et prosjekt de kunne få et godt eierskap til. [...] Vi kan varmt anbefale Brand Valley til andre virksomheter med liknende utfordringer, prosesser og oppgaver man ønsker å løse.”
En bransjestandard for helse og velferd
Kunde
Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er Norges største hovedorganisasjon for arbeidsgivere. NHO Service og Handel (NHOSH) er en landsforening i NHO og omfatter flere bransjer. Vårt oppdrag omfattet bransjen Helse og Velferd. Denne er sammensatt av rehabilitering, sykehjem, barn og unge, psykisk helse, asylmottak, brukerstyrt personlig assistent (BPA) og bedriftshelsetjeneste. Medlemsbedrifter leverer lovpålagte helse- og omsorgstjenester til både kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenestenfregu. Gjennom medlemskap i NHOSH får medlemsbedriftene tilgang på et stort støtteapparat og mange fordeler. I tillegg er NHOSH en aktiv politisk pådriver for sine medlemsbedrifter.
Mål
Bistå til å medlemsforankre et bransjestandardprosjekt for helse og velferdsvirskomheter. Formålet med bransjestandarden er å bidra til økt troverdighet og å synliggjøre det viktige samfunnsoppdraget bransjen Helse og Velferd i NHO Service og Handel har.
Kontekst
Medlemsbedrifter NHO Service og Handel har innenfor helse og velferd (Bransjen Helse og Velferd) er i stor grad underlagt reguleringer, i form av lovverk og forskrifter. Dette gjelder både private og offentlige virksomheter som leverer helse og velferdstjenester, der begge er offentlig finansiert. Likevel har det vært ønskelig fra Bransjen Helse og Velferd å diskutere en bransjestandard. Dette kommer av at bransjen de siste årene har blitt utfordret politisk, noe som spesielt har innsnevret rammebetingelsene til de private virksomhetene som er medlemmer i NHO Service og Handel.
Prosjektet ble gjennomført mellom mars og juni 2020, som ga en noe annerledes vinkling på prosjektarbeidet enn vi er vant til. På grunn av koronapandemien (Covid-19) ble store deler av prosessen gjennomført digitalt.
Tilnærming
Arbeidet mot en bransjestandard ble strukturert i tre deler; utforskning, idéworkshop og overlevering (se figur 1).
Figur 1: De tre fasene i prosjektet
Den første fasen dreide seg i stor grad om å forstå problemstillingene bransjen Helse og Velferd står overfor. Forståelsen bygde vi gjennom intervjuer og datainnsamling. Her inviterte vi medlemsvirksomheter fra bransjen Helse og Velferd til gruppeintervjuer. Videre ønsket vi å få frem perspektiver fra brukere, pårørende og ansatte i helse- og velferdsbransjen. Vi inviterte derfor med representanter fra Pårørendealliansen, Norges Handikapforbund og Fagforbundet. Videre kartla vi medlemsbedriftenes hjemmesider for å se hvilke verdiord de brukte for å beskrive seg selv (se figur 2). Dette ga verdifull informasjon om hvilke assosiasjoner medlemmene selv ønsker at samfunnet skal tilknytte dem. Sammen med en analyse av samfunnsdriverne, la informasjonen fra intervjuene og verdiordene et grunnlag for en idéutviklingsprosess i samsvar med bransjen Helse og Velferds behov.
Figur 2: Utforskning av verdiord og assosiasjoner til de ulike delbransjene
Tidligere har Brand Valleys workshop blitt arrangert i felleskap på ett og samme sted. Koronapandemien krevde imidlertid at vi tenkte nytt. Idéworkshopen ble dermed omgjort til et digital format. Dette ga også positive konsekvenser i form av at flere medlemmer nå fikk mulighet til å delta, uavhengig av geografi. I en tredelt prosess ble workshopen gjennomført i tre separate digitale seminarer: en kick-off, et idéseminar og et avslutningsseminar (se figur 3). På den digitale kick-offen ble først et utkast til en standard presentert og noen parter fikk spille inn sine tanker og tilbakemeldinger (se figur 4). Medlemmene ble deretter fordelt på seks ulike idégrupper i hvert sitt digitale møterom. Her fikk de diskutere og komme med sine egne innspill til bransjestandarden. For å få til en strukturert diskusjon ble utviklingsarbeidet lagt opp i tre dimensjoner: innhold, format og håndtering (se figur 5). For hvert av temaene ble det gitt en kort introduksjon og noen hovedspørsmål.
Arbeidet ble avslutningsvis sluttført i en rapport der vi med bakgrunn i utforskning og idéworkshop har gitt anbefaling for videre utvikling av bransjestandarden for Helse og Velferd. Rapporten ble presentert og diskutert på det avsluttende seminaret for NHO Service og Handel, bransjen Helse og Velferd.
Figur 3: På grunn av COVID-19 måtte seminaret legges opp til en digital seanse
Figur 4: NHO Service og Handel i diskusjon om ny bransjestandard
Figur 5: Diskusjonen strukturert i tre områder
Resultat
Gjennom prosessen og arbeidet med bransjen Helse og Velferd i NHO Service og Handel har oppmerksomheten vært på å få en standard som bransjen selv opplever kan være til hjelp for dem. Utviklingsarbeidet skulle være i tråd med medlemmenes ønsker. Dette har gjort at vi har fått en bred diskusjon blant medlemmene, og at NHOSH har fått bekreftet at bransjen ønsker seg en standard. Samtidig har organisasjonen fått en god pekepinn på hva bransjestandarden bør inneholde, hvilket format den skal ha og retningslinjer for håndtering. I prosessen fikk man samlet medlemmene om at standarden skulle bidra til en bransje som var kundeorientert, kunnskapsdrevet, profesjonell, innovativ og effektiv. I tillegg har man fått bekreftet relevansen og viktigheten av forarbeidet som har blitt gjort. Vi fikk også belyst noen viktige problemstillinger om hvor generell eller spesifikk en slik bransjestandard burde være. Prosessen har i følge NHO Service og Handel bidratt til:
“Vi ønsket at noen skulle se oss utenifra og involvere medlemmene i et prosjekt de kunne få et godt eierskap til. Brand Valley bidro med idékonsept til fasilitering av kickoff og workshops for medlemmene, satte seg godt inn i våre bransjer og problemstillinger og gjorde et grundig forarbeid. De engasjerte mange av våre medlemmer, og leverte oss samlet funn og resultater av medlemmenes bidrag, oppsummeringer og konklusjoner. Prosessen og Brand Valleys arbeid for oss har gitt oss en medlemsforankret prosess, og tydelige signaler på hva medlemmene er opptatt av i det videre arbeidet.”
Vi takker bransjen Helse og Velferd i NHO Service og Handel for et utrolig spennende prosjekt. Vi er spesielt takknemlige for at vi fikk gjennomføre dette prosjektet i en tid der hverdagen ble snudd opp ned for oss alle. Dette gjaldt særlig for medlemmene i bransjen Helse og Velferd i NHO Service og Handel. Det å ha en kunde med så kompleks problemstilling og med medlemmer distribuert over hele landet, ga oss en unik mulighet til å utvikle et innovativt workshop-format. Det nye formatet var utviklet for koronasituasjonen, men det viste seg også å gi medlemmene en effektiv måte å utvikle noe sammen på. Dette har gjort at vi nå har digitale verktøy som vi ellers ikke ville ha utviklet, men som vil kunne bli benyttet både av NHOSH og andre i tiden som kommer. Vi har lært at det kan være effektivt med flere, korte sesjoner enn én fulldags workshop og har fått mulighet til å involvere folk i hele vårt geografisk omfattende land. Tusen takk for at vi fikk utforske, utvikle og utprøve en ny måte å samarbeide på sammen med dere!